Urædd Fotballklubb (stiftet 25. april 1894 som Porsgrunds Fotball Klubb) er en idrettsklubb i Porsgrunn. Urædd Fotballklubb er i en idrettslagsallianse med IF Urædd Allianseidrettslag og driver med fotball, håndball, friidrett, turn og bryting. Klubben ble stiftet en knapp måned etter Odd som i dag er Norges eldste fotballklubb. Navnet Urædd ble innført i 1905, da klubben ble omdøpt til Uræd's Balklub. Klubben var tapende cupfinalist i 1904 og 1911. Klubben benyttet Frednes og Vallermyrene, inntil det nye Urædd Stadion ble innviet i 1906. I 1979 flyttet man til Kjølnesanlegget like ved.

Urædds fotballgruppe befant seg på øverste nivå fra 1937 til 1948, og i nest øverste divisjon til 1951. Siden har klubben befunnet seg i lavere divisjoner, og var sist på tredje øverste nivå i 1990. Fotballprofiler med fortid i Urædd kan nevnes Jørgen Juve, Jan Tore Amundsen, Marius Lundeberg Enger, Martin Wiig, Ronny Deila, Anders Rambekk og Sondre Rossbach.

Friidrettsgruppa til Urædd ble formelt opprettet i 1917, selv om det var drevet med friidrett i klubbens regi i mange år. Av kjente friidrettsutøvere fra Urædd kan nevnes sprinteren Odd Evensen, hekkeløperen Ragnar Moland, diskoskasterne Olav Jenssen og Svein Inge Valvik og kulestøterne Lars Arvid Nilsen og Georg Andersen, som begge senere leverte positive dopingprøver.

Urædds håndballag for herrer var et av Norges fremste håndballag gjennom store deler av 1980-tallet.

 

 

Johnny Larsen
Leder Sandarcupen